YÜKLEYİCİ (LODER) EHLİYETİ NASIL ALINIR?

Yükleyici (loder)  operatörü: paletli ve lastik tekerlekli yükleyiciler ile tek  başına ve belli süre  içerisinde; çeşitli malzemeleri yükleme, taşıma, tünel kazma ve benzeri faaliyetleri güvenli ve emniyetli bir şekilde gerçekleştiren kişilerdir. Bunlar makinenin kullanım öncesi ve sonrası bakımını da yapmaktadır. Yükleyici (loder) ehliyeti  almak isteyen kimse Milli Eğitim Bakanlığı onaylı gerekli teçhizat ve uzman öğretici kadrosuna sahip kurslara başvurur.  Başvurunun arkasından teorik ve pratik olmak üzere iki farklı sınava giren adaylar sınavın başarılı geçmesi ile 1 hafta gibi sürede belgeye sahip olmaktadır.  Belgeyi almak için hali hazırda sürücü belgesinin bulunması şart değildir. Fakat iş makinesini trafiğe açık alanda kullanmak için G sınıfı ehliyetin olması şarttır.

18 yaşını doldurmuş adaylar; 6 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi, öğrenim belgesi, sağlık raporu ile kurs merkezlerine müracaatta bulunurlar. Adayların en az ilkokul mezunu olmaları ve yetkili sağlık kuruluşundan bedenen ve ruhen iş makinesi kullanabilir olduğuna dair rapor hazırlatmaları şarttır.  Yükleyici (loder)  ehliyeti, almak isteyen kişiler yazılı olarak girdikleri sınavda 50 adet motor sorusu ile karşılaşır.  Bu sınavdan başarı ile geçmeleri halinde uygulamalı sınavda araç kullanma yetileri ölçülür ve araç konusunda kullanıcı bilgileri ölçülür. İki sınavdan da başarı ile geçen aday operatör belgesini almaktadır.  Alınan ehliyet sadece yükleyici, kullanmak için geçerlidir. Bu belge ile başka bir iş makinesi kullanılamaz.  Çünkü belgenin üzerinde makinenin ismi yazmaktadır. Bu belge ile trafiğe çıkmak isteyen kullanıcılar,  belgeyi G sınıfı sürücü ehliyetine işlettirmelidir. Bu işlemcinin ayrıca vergi ve harç ödemesi de yapılmaktadır.

Loder ehliyeti bulunan kişiler, yaşanabilecek kazalarda sorumlu olan tek kişidir. Bu yüzden öğrendiği teorik bilgileri pratiğe geçirmede oldukça hassas davranmaları gerekmektedir. Yükleyici ( loder)  ehliyeti, iş yerlerinde iş güvenliği uzmanlarınca ve Bakanlık müfettişleri tarafından da istenmektedir. İş yeri güvenliğini sağlamak adına bu belge oldukça ehemmiyet arz eder.  18 yaşından küçüklerin kesinlikle kullanmadıkları loder tipi iş makinelerini, kullanmadan önce ve sonra bakıma almak da önemli noktalardan biridir.